Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Εργαλείο διάγνωσης για το DirectX για Windows XP, Vista kai Windows 7

Πριν λίγες μέρες έμαθα πώς μπορώ να δω ένα εργαλείο διάγνωσης το οποίο παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για τα στοιχεία του DirectX στον υπολογιστή μου. Γενικά, μας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τη λειτουργικότητα ,να διαγνώσουμε προβλήματα και να αλλάξουμε τη ρύθμιση του συστήματος για καλύτερη απόδοση. Μπορεί να μην ακούγεται τίποτε φοβερό ή πολύ χρήσιμο, αλλά είναι ένα καλό εργαλείο που ,κατ'εμέ,  πρέπει να γνωρίζουμε. Το ερέθισμα για να ψάξω το θέμα  ήταν μία κουβέντα που είχαμε μέσα στην παρέα όπου ένας φίλος μου ανέφερε ότι είχε ένα πρόβλημα στην σωστή λειτουργία ενός παιχνιδιού που έχει εγκατεστημένο. Έτσι σκέφτηκα ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να είχε προκληθεί ,μεταξύ άλλων, και από τη μη σωστή λειτουργία του DirectX. Παίζοντας μερικά παιχνίδια έμαθα χωρίς να το επιδιώξω την ύπαρξη του DirectX. Όμως, δεν ασχολήθηκα περαιτέρω αφού δεν μου χρειάστηκε. Δηλαδή, απλά ήξερα γι'αυτό πάνω-κάτω τι κάνει χωρίς να γνωρίζω πως μπορώ αυτό να το χειριστώ αν χρειαζόταν. Επομένως μπήκα στο κόπο να ψάξω γι'αυτό και ομολογώ πως δεν δυσκολεύτηκα καθόλου. Έψαξα στο Google και βρήκα κάτι ενδιαφέρον που μου κίνησε την περιέργεια και το οποίο σας περιγράφω παρακάτω.

Κατ'αρχάς να αναφέρω ότι το DirectX βοηθά τον υπολογιστή σας να βελτιώσει τις επιδόσεις (απαιτητικών) προγραμμάτων πολυμέσων όπως είναι τα παιχνίδια και οι ταινίες που όλοι μας ασχολούμαστε με αυτά. Όσον αφορά τα παιχνίδια, στην ουσία, το DirectX είναι μια τεχνολογία που βοηθά στη δημιουργία των ειδικών οπτικών και ηχητικών εφέ που συνοδεύουν τα παιχνίδια.




Ας μπούμε στο ζουμί:
Για να δείτε αυτό το εργαλείο 
  • πατήστε "έναρξη"
  • πατήστε "εκτέλεση" (ή αλλιώς Run)
  • στο εικονίδιο που θα σας βγάλει γράψτε  dxdiag
  • πατήστε OK
  • θα σας εμφανιστεί ένα νέο ¨παράθυρο¨ όπου πάνω θα λέει "Εργαλείο διάγνωσης για το DirectX"
Πλέον είστε μέσα στο εργαλείο!

Το εργαλείο αυτό έχει 8 ¨σελίδες¨: Σύστημα , Αρχεία DirectX , Οθόνη , Ήχος , Μουσική , Είσοδος , Δίκτυο , Πρόσθετη Βοήθεια.

Σε όλες τις παραπάνω σελίδες (εκτός από την πρώτη και την τελευταία) στο "Σημειώσεις" εάν σας βγάζει το μήνυμα ¨Δεν εντοπίστηκαν προβλήματα¨ τότε βαίνουν όλα καλώς. Σας δίνεται επίσης η δυνατότητα να δοκιμάσετε και τη λειτουργικότητα του Direct στα ανάλογα κουμπιά.

Κάντε τον κόπο και μπείτε στα παραπάνω για να ελέγξετε την λειτουργία τους στον υπολογιστή σας.
Ορίστε και ένα σχετικό βίντεο για το DirectX 11 για το πώς να το κατεβάσει και να το εγκαταστήσει κανείς: 
 

Χωρίς ιδιαίτερο ψάξιμο βρήκα το παραπάνω χωρίς βέβαια να είμαι σίγουρος ότι είναι και το βέλτιστο αφού όλο και κάτι καλύτερο θα υπήρχε εάν έψαχνα περισσότερο. Το καλύτερο που μπορείς βέβαια να κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να παίρνεις απευθείας γνώμες ατόμων που γνωρίζουν το συγκεκριμένο θέμα. Αλλά στην τελική ας μην είμαι και άπληστος αφού έκανα τη δουλειά μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου