Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Τι είναι τα spam και τρόποι αντιμετώπισής τους

Όλοι μας κάθε μέρα δεχόμαστε, άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό και άλλοι σε μικρότερο,  mails για τα οποία απορούμε πως βρέθηκαν στο mailbox μας. Τα θεωρούμε ,χωρίς υπερβολή, ΑΧΡΗΣΤΑ και αναρωτιόμαστε "γιατί σε μένα" ή "ουφ,φτάνει πια με τις @#$%@  που μου στέλνουν όλη την ώρα". Αυτά είναι τα λεγόμενα spam mails. Καθήσαμε όμως καμιά φορά να ασχοληθούμε σοβαρά μαζί τους;  Βλέποντάς τα συνέχεια και συνέχεια πήρα την απόφαση επιτέλους να μάθω γι'αυτά και πως μπορώ να απαλλαχθώ με έναν εύκολο τρόπο.  Έτσι έκατσα και έψαξα στο Ίντερνετ(Google) για να μάθω τί ακριβώς είναι τα spam και πως αντιμετωπίζονται.. Ορίστε και ένα χρήσιμο βίντεο.

Κατ'αρχάς θα σας πω δυο λόγια για το τί ονομάζουμε spam.

Είναι γνωστό πως ο όρος spam είναι κάτι που και γνωστό είναι και ενοχλεί όσους επικοινωνούν με τον ηλεκτρονικό τρόπο (email).Το φαινόμενο των spam emails χαρακτηρίζει την ύπαρξη , διακίνηση και διασπορά ομοίων μηνυμάτων , με περιεχόμενο διαφημιστικό ή άλλου περιεχομένου, προς τα mailboxes χρηστών , χωρίς την άδεια τους. Στο σύνολο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων , που διακινούνται καθημερινώς, υπολογίζεται πως το 70% αυτών ανήκουν στην κατηγορία των spam emails.
Κάθε χρήστης του internet με ηλεκτρονικό λογαριασμό ταχυδρομείου , είναι σχεδόν σίγουρο πως θα υποστεί μια ανάλογη «επίθεση» με πανομοιότυπα τέτοια μηνύματα , επιβαρρύνοντας το ωφέλιμο bandwidth που διαθέτει αλλά και τον δικό του χρόνο διαλογής , ρύθμισης και επισήμανσης , έτσι ώστε να λαμβάνει μόνο αυτά που χρειάζεται και όχι το επιπλέον βάρος δεκάδων, πρόσθετων spam emails.

Πώς όμως τα αντιμετωπίζουμε στα Webmail accounts (π.χ. gmail, hotmail, yahoo κτλ) ?

Πάρα πολλοί χρήστες κάνουν χρήση των δωρεάν υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των παραπάνω ISP και servers. Σε κάθε αντίστοιχο mailbox μέσα στις προχωρημένες επιλογές του θα βρείτε και ενα ανάλογο φίλτρο spam για να προστατέψετε το mailbox σας απο τα spam emails. Αρκεί να το ενεργοποιήσετε για να έχετε ικανοποιητική προστασία , καταχωρόντας τέτοιες περιπτώσεις σε ειδικό φάκελο μέσα στο mailbox σας , με ονομασία spam/junk mails.
Στην υπηρεσία hotmail δεν χρειάζεται αυτό , αφού είναι ενεργοποιημένο αυτόματα και μπορεί και διαχωρίζει άμεσα το τι έρχεται στο inbox σας. Παρόλα αυτά καλό είναι ανά τακτά διαστήματα να ελέγχεται το τι σας έρχεται ακόμα και σε αυτό το φιλτραρισμένο φάκελο , καθώς μπορεί κάποιο email να χαρακτηριστεί κατά λάθος ώς spam. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κάπου η επιλογή , στο περιβάλλον που βλέπεται που σας οδηγεί να το χαρακτηρίσετε ως not junk/spam και απο εδώ και μπρος να μην «κόβεται» κατά την είσοδο του στο mailbox σας. Σαν γενική ρύθμιση σε αυτούς τους
λογαριασμούς και για να μην μπλοκάρει το mailbox σας , κάποια στιγμή απο τον όγκο αυτών των "σκουπιδό-mails" , προχωρούν σε αυτόματη διαγραφή των περιεχομένων του αντίστοιχου φακέλου σε διάστημα 20-30 μερών.

Οφείλω να ομολογήσω πως δεν είμαι αρκετά ικανοποιημένος από τον τρόπο που έμαθα αφού δεν έκατσα σοβαρά (κακώς) μήπως έβρισκα κανέναν πιο αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπίσω το πρόβλημα που λέγεται spam emails. Και αυτό γιατί συνήθως όταν βρίσκω κάτι με την πρώτη βαριέμαι να ψάξω μήπως υπάρχει κάτι καλύτερο...Αυτό βέβαια είναι πολύ άσχημο γιατί ψάχνοντας περισσότερο θα μάθαινα και περισσότερα πράγματα περί τούτου, ώστε να έχω μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη.


1 σχόλιο: