Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Πως να εγκαταστείτε ή επανεγκαταστείτε Windows Vista στον υπολογιστή σας

Επιτέλους ασχολήθηκα και έμαθα  πως να εγκαταστώ ή να επανεγκαταστώ Windows Vista σε έναν υπολογιστή. Για την ακρίβεια, η αφορμή μου δόθηκε όταν έπρεπε να κάνω format για έναν φίλο μου που δεν είχε ιδέα πως να το κάνει στoν υπολογιστή του που το είχε ανάγκη. Πριν έρθει σε μένα μου είπε πως αναρωτήθηκε "άμα δεν απευθυνθώ σε έναν εν δυνάμει μηχανικό υπολογιστών (δηλαδή εμένα), σε ποιον θα απευθυνθώ ?". Επειδή όμως δεν είχε τύχει να ασχοληθώ με το σπορ στο παρελθόν (όσον αφορά Windows Vista) κάθησα και έμαθα πώς γίνεται αυτό πριν γίνω ρεζίλι . Πάτησα σε μηχανή αναζήτησης και συγκεκριμένα που αλλού στο Google: "Format Windows Vista" και έτσι βρήκα εκεί την άκρη.
Με το σερφάρισμα στο Google βρήκα έναν τρόπο με τον οποίο έκανα την δουλειά μου σωστά και γι'αυτό νοιώθω δικαιωμένος και πιστεύω ακράδαντα πως δεν θα υπήρχε
αποτελεσματικότερος τρόπος. Η διαδικασία που θα σας περιγράψω παρακάτω έχει "στάνταρ" διαδοχικά βήματα,δεν αποτελεί μία δύσκολη διαδικασία και το format μας επιτυγχάνεται με τον καλύτερο τρόπο. Φαντάζομαι και σε άλλα λειτουργικά συστήματα πάνω-κάτω θα ακολουθείται παρόμοια διαδικασία. Η διαδικασία στην οποία αναφέρομαι παραπάνω είναι η εξής:

1) Μπείτε στο BIOS σας και να βάλτε το DVD Drive ως First Boot Device.Συνήθως, μπαίνετε με Delete ή F2 . Σε περίπτωση που δεν μπαίνει με κανένα πλήκτρο από τα δύο μπορείτε να διαβάσετε το Manual της/του μητρικής/Notebook.

2) Αφού βάλετε ως First Boot Device το DVD Drive και κάνετε Restart, θα σας ζητηθεί να πατήσετε ένα οποιοδήποτε πλήκτρο.Αφού το κάνετε, θα εμφανιστεί μια μπάρα και από πάνω θα λέει "Windows is loading Files...".Όταν φορτώσει θα πρέπει να επιλέξετε γλώσσα κ.τ.λ. (συνήθως τα Default είναι τα σωστά) και να πατήσετε "Εγκατάσταση τώρα"!

3) Σε αυτό το σημείο πρέπει να εισαγάγετε το Product Key των Windows. Σε περίπτωση που δεν έχετε ή θέλετε να το πληκτρολογήσετε αργότερα, πατήστε "επόμενο" και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατήστε "όχι"

4) Επιλέξτε την έκδοση που αγοράσατε, ενεργοποιήστε την επιλογή "Έχω επιλέξει την έκδοση των Windows που αγόρασα" και πατήστε επόμενο.(προσοχή: αυτό θα σας ζητηθεί μόνο εάν δεν πληκτρολογήσετε Product Key. Εάν βάλατε Product Key, τότε η εγκατάσταση θα αναγνωρίσει αυτόματα την έκδοση και θα προσπεράσει αυτό το βήμα.)

5) Απλά πατήστε "Αποδέχομαι τους όρους της άδειας χρήσης", αν και καλό θα ήταν να τους διαβάσετε πρώτα και έπειτα πατήστε "προσαρμοσμένη"

Τώρα θα κάνουμε το partitioning
6) Αν κάνετε εγκατάσταση σε νέο δίσκο ή απλώς χωρίς partitions, επιλέξτε τον Unpartitioned χώρο που δείχνει στη λίστα, πατήστε "επιλογές μονάδας", μετά "δημιουργία", δώστε ένα μέγεθος, πατήστε "ok", επιλέξτε το Partition και πατήστε επόμενο.

7) Σε περίπτωση που έχετε ήδη εγκατεστημένα τα Vista και θέλετε να κάνετε Format, επιλέξτε Partition, πατήστε "επιλογές μονάδας", πατήστε "διαμόρφωση", πατήστε "ok" στο παράθυρο που θα ανοίξει, και μετά επόμενο.

Η απεγκατάσταση γίνεται με την διαγραφή ή την διαμόρφωση του partition.
8) Μετά από αρκετή ώρα και αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, το PC θα κάνει Restart και αφού κάνει Restart και φορτώσει, ήρθε η ώρα να συμπληρώσετε στοιχεία για να κάνετε λογαριασμό.
Για αρχή, όνομα χρήστη και κωδικό.
Στη συνέχεια όνομα PC και wallpaper.
Επιλέξτε τις ρυθμίσεις ασφαλείας που θέλετε.
Επιλέξτε ρυθμίσεις ώρας και ημερομηνίας.
Επιλέξτε τοποθεσία υπολογιστή.

9) Εδώ πατήστε "εκκίνηση" και περιμένετε λίγο για να ελέγξουν τα Vista τις επιδόσεις του υπολογιστή. Αμέσως μετά μπαίνετε στο Desktop!
Στο τέλος, θα χρειαστείτε τους Drivers.


Τελειώσαμε! Τώρα μπορούμε να κοιμηθούμε ήσυχοι :)

3 σχόλια: