Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Χρησιμοποίηση του MathType στο Word

Σε αυτό το άρθρο θα σας περιγράψω τί καινούριο έμαθα να κάνω στο Word. Πώς, δηλαδή, να ενσωματώσω πράξεις και μαθηματικά σύμβολα-τελεστές (πίνακες, αθροίσματα, ρίζες, ολοκληρώματα κτλ) σε ένα αρχείο Word. Η αφορμή ήταν μία εργασία σε ένα μάθημα του Πανεπιστημίου! Στα πλαίσια του μαθήματος ο καθηγητής μας είχε πει να χρησιμοποιήσουμε ένα συγκεκριμένο εργαλείο για οποιαδήποτε μαθηματική πράξη και αν πραγματοποιούσαμε στο Word. Αυτό το εργαλείο ήταν το MathType. Έτσι μπήκα στο Google καταρχάς για να το κατεβάσω. Μόλις το εγκατέστησα το άνοιξα και από μία πρώτη ματιά μου φάνηκε αρκετά απλό. Έτσι σκέφτηκα να μην ψάξω να βρω κανένα tutorial αφού φαντάστηκα ότι δεν θα μου χρειαστεί. Επομένως άρχισα να το επεξεργάζομαι μόνος μου και με μία συστηματική διερεύνηση βρήκα όλα αυτά που θα χρειαζόμουν σε μία εργασία. Μέχρι τότε πάντως παιδευόμουνα με τις πράξεις στο Word με τις ήδη υπάρχουσες επιλογές του ,χωρίς όμως να μπω ποτέ στη διαδικασία να προσπαθήσω να λύσω το πρόβλημά μου (πολύ κακώς). Ας το δούμε όμως λίγο καλύτερα.

Το MathType μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ: http://www.brothersoft.com/mathtype-download-72016.html .

Αφού το κατεβάσετε και το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας, ανοίξτε το. Θα σας εμφανιστεί κάτι τέτοιο


Εδώ σας δίνετε η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τελεστή για να κάνετε όποια πράξη επιθυμείτε. Το κόκκινο βελάκι στην παρακάτω φωτογραφία σας δείχνει μια μεγάλη γκάμα από την οποία διαλέγετε αυτό που σας ενδιαφέρει


Σας παραθέτω για παράδειγμα  μία τυχαία πράξη


Για να τη μεταφέρουμε τώρα  στο Word, όπου τη χρειαζόμαστε, απλά την μαρκάρουμε και την κάνουμε copy-paste στο Word



Τέλος, θέλω να τονίσω ότι θεωρώ το συγκεκριμένο εργαλείο ένα από τα καλύτερα (αν όχι το καλύτερο) και ταυτόχρονα από τα απλοϊκά στο είδος του (σε σχέση με άλλα που έχω ακούσει)
και γι'αυτό το λόγο σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

5 σχόλια: